Tuesday, July 31, 2012

Autotort

Sooviti autokujulist torti, mida ma pole varem teinud. Proovisin ja tulemus tuli päris vahva.
Tort koosnes vaniljekeeksist, kohupiimakreemist ja katteks oli martsipan.
Tort kaalus umbes 2,5 kg.
Pilti oli päris raske teha, sest tegu oli "kurvika" autoga :)



Pulmatort freesiate, orhideede ja rukkililledega

Pulmatorti sooviti kaheks päevaks: esimeseks päevaks suurem kahekorruseline tort ja teiseks ühekorruseline tort.
Kaunistamisel lähtusime pruudikimbust, mis koosnes freesiatest, orhideedest ja rukkililledest. Noorpaari soovil lisasin ka piibelehed. Tordi toonid pidid tulema sinine-valge-helesinine.
Tordid koosnesid vaniljekeeksist, kohupiimakreemist ja lemon-curdist (ehk sidruni keedukreem). Lemon-curdi tegin Nami-Nami kokaraamatu järgi. Lemon-curdi tegin esimest korda ja mulle maitselt väga meeldis.
Tort oli kaetud valge martsipaniga. 
Orhideed tegin suhkrumassist ja kasutasin Singapuri orhidee vormi, mis välimuselt on kõige sarnasem valgele kuukingale, mis oli pruudikimbus.
Freesiate tegemist õppisin netist (linki kahjuks enam ei oska anda), pildistasin selle lilletegemise protsessi üles ning seda saab vaadata siin. Freesiaõisi tegin nii suhkrumassist kui martsipanist ning mõlemad materjalid sobisid selleks hästi.
Rukkililled tegin martsipanist ning selleks voltisin kokku triibutatud martsipani (tegin nagu nelgiõit).
Lilli tegin pea nädal aega, aga ise jäin tulemusega rahule.
Kahekorruseline tort kaalus veidi üle 5 kg ja üheordne veidi üle 3 kg.
Ühekorruselise tordi pealtvaade

...ja sama tort küljelt

Kahekorruselise tordi külgvaade
... ja kahekorruselise tordi pealtvaade.

Kiisupildiga tort

Ühele armsale aastasele neiule tegin kiisu pildiga roosa tordi.
Tordi katteks martsipan ning sisuks kräsupeakook mustika-vaarikamoosiga. Tort kaalus umbes 2,5 kg.

Ralliraja ja autokujuga tort

Tordi saajaks oli meesterahvas, kes pidas oma teist sünnipäeva ning sel aastal oli tema uueks vanuseks "3". Teemaks oli punane auto ning tort pidi tulema rõõmus ja lastepärane.
Põhjaks šokolaadikeeks hapkoorekreemiga ning katteks šokolaadikreem. Autokuju on tehtud martsipanist ning kaunistuseks on kasutatud maapähklipuru, kuivatatud greibitükke ja pulgakomme. Tort kaalus veidi üle 2,5 kg.
Mul oli väga lõbus seda torti teha!

Lillhernestega tort ja lipsuga tort

Minu poole pöördus abielupaar, kes pidasid koos oma 50-ndat juubelit ning soovisid selle puhuks torti. Torti pidi jätkuma umbes 100 inimesele.
Pakkusin välja, et võiks olla mitte üks vaid kaks torti- kummalegi juubilarile oma.
Tordid pidid olema harmoonias omavahel, aga siiski kumbagi eraldi iseloomustama. Mehe tordile sooviti lipsu ning tort pidi tulema rohelistes toonides. Naine aga soovis lillhernestega lillakates-roosakates toonides torti kuna tema pruudikimbus olid olnud lillherned.
Tordid tegin kahekorruselised, sest muidu ei mahuks külmikusse ning soojas ju tordid ei säili kuumaga. 
Kumbki tort kaalus umbes 7 kg. Tort oli kohupiimatäidisega vaniljekeeks ning kaetud martsipaniga. Lisaks oli mustika-vaarika moos (käisin selleks spetsiaalselt mustikal) ning ka beseekiht. Besekiht jäi kõige ülemiseks kihiks ning kuna beseeplaat on veidi ebatasanem siis oli päris raske torti siledaks saada.
Lilled-lips, pits  ja särgikrae on tehtud suhkrumassist.
Lillherneste tegemist õppisin netist video järgi ja esimest kümmet lillhernest tegin ikka mitu-mitu tundi. Aga iga algus on raske ;) ja hakkama ma sain. 
Särgi kraeosa tegin oma tarkusega ja tuli täitsa krae välja ka. Esimest korda kasutasin ka pitsivorme (selleks puhuks ostsin) ja minumeelest lisas see tordile elegantsi ja õhulisust.
Ise jäin tulemusega rahule ja kuuldavasti ka tordi saajad olid väga rahul.



Star Warsi teemaline valgusmõõkadega tort

Tordi saaja oli minu armas vennapoeg, kes soovis valgusmõõkadega kaunistatud šokolaaditorti.
Ma pean häbiga tunnistama, et Star Wars ei ole minu lemmikfilm olnud ning polnud temaatikaga väga kursis. Pärast selguski, et olin mõõgad valesti värvinud s.t punase mõõga hoidjal on tegelikult sinine mõõk ja vastupidi. Ma küll üritasin tuvastada netist mõõkade värvi käiste järgi, aga ju siis valesti vaatasin. Muidu aga jäi sünnipäevalaps rahule.
Valgusmõõkadega pilti oli päris raske teha- lisasin küll sätendavaid pulbervärve, aga ega nad niiväga ikka ei sätendanud :) Aga valgusvoolikuid jms mittesöödavaid asju ma ka ei tahtnud tordi siise panna.
Tort kaalus umbes 4 kg ja sisuks oli šokolaadikeeks hapukoorekreemiga ja kaunistuseks šokolaadikreem.


Õhupallidega tort

Tordi saajaks oli 1-aastane noormees, kelle meeldivad üliväga õhupallid ning otse loomulikult pidi ka sünnipäevatordil olema õhupallid.
Tort on kaetud martsipaniga ja sisuks on šokolaadikeeks hapukoorekreemiga.
Tort kaalus veidi üle 4 kg.
Õhupallide sisuks (et need ikka 2D oleksid) on šokolaadikeeksi kuubikud hapukoorekreemiga. Õhupalle katta oli tehniliselt päris raske (alumine on valge martsipan ning peale panin sobiva suurusega värvilise martsipani), tulemus jäi veidi konarlik.
Õhupallide paelad on tehtud suhkrumassist.

Monday, July 16, 2012

Printsessitort

Tordi saajaks oli 3-aastane neiu, kelle lemmikvärv on roosa ning lemmikteema on printsessid. Sellisel juhul on ju ainumõeldav tort printsessitort :) Sünnipäevalapse emme palus, et printsessi keha poleks mitte nukk (nagu tavaliselt) vaid ise voolitud. Ma siis võtsin südame rindu ning hakkasin printsessi voolima. Kuna aega oli vähe, siis kuju ära ei kuivanud ning oli üsna pehme. Toestasin küll kuju grilltikkudega, aga siiski püsis hirm, et tordi liigutamisel kaotab printsess pea või hea vormi või "minestab". Tordi panin kokku sünnipäevalapse kodus vahetult peo alguses. Õnneks (ning tänu 6 hamatikule keha alumises osas) püsis printsess ühes tükis kuni serveerimiseni :)
Tavaliselt ma väldin mittesöödavaid aksessuaare tordil, aga antud juhul oli see vältimatu. Sünnipäevalapse emme igatahes teadis tikkude asukohtadest ning lubas need enne söömist eemaldada.
Antud tort on olnud tehniliselt üks raskemaid, aga tulemusega jäin ise väga rahule :)
Tort kaalus 2,3 kg. Kujuke oli voolitud suhkrumassi-martsipani segust, mis kaunistatud suhkrupärlite ja kuldse pulbervärviga (kroon peab olema ju kuldne!). Seelikuosa oli kaetud sukrumassiga ning seelikualune peitis endas kräsupeakooki maasikatega.
Ja ka otsevaade:

Liblikatordid

Tordi saaja soovks oli lillede-liblikatega tort ning vihje, et sünnipäevalapse lemmikvärv on kollane.

Tordid olid eri päevadeks ning erinevate täidistega.

Esimene tort oli šokolaadikeeks hapukoorekreemiga, katteks martsipan. Tort kaalus  3,4kg.

Teine tort oli vaniljekeeks kohupiimakreemiga, katteks martsipan. Tort kaalus 3,9 kg.

Pulmatort maasikatega

Käesolev pulmatort oli kahe autori koostöö- peategija oli minu armas meheõde, kes tegi tordipõhjad ja -täidise ning maasikad-tarretise-äärekaunistused ning minu tagasihodlikuks osaks jäi suhkrumassist-martsipanist kaunistuste tegemine.
Peigmees oli lähisugulane ning pruutpaari ainsaks sooviks oli maasikad tarretises :) Uurisin siis pruudikimbu koostist ning tulemusena otsustasime tort kaunistada kallade, rooside ja luuderohuga.
Kahjuks niiske maamaja ja vihmased ilmad ei soosinud suhkrumassi ja martsipani kuivamist ning tulemuseks olid kleepjad lilled-martsipankate. Vahetult enne serveerimist vahetasime välja ka tarretisel olnud lilled, sest need olid niiskuse tõttu sulanud. Tulemus siiski jäi ilus ning pruutpaar oli rahul  ning see on kõige olulisem :)



Jalgpalliga tort

Tort jalkapoisile, kellele maitseb üliväga šokolaad. Tort pidi olema ülišokolaadine ning tulemuseks oli 300 grammi šokolaadi sisaldava glasuuri- ja täidisega tort ning põhjaks tume-tume šokolaadkeeks :) Sünnipäevalaps oli igatahes tulemuse üle rahulolev olnud.
Tort kaalus 2,3 kg, jalgpall tordil koosneb suhkrumassist ja söetabletiga mustaks värvitud martsipanist.
 

Saalihoki-teemaline tort

Tordi saaja on vahva saalihokipoiss, kelle õnne-saalihokikepid on sinise-oranživärvilised ning sellest kujunes ka tordil värvidevalik.
Kuna sünnipäevalaps sai 11-aastaseks, siis paluti saalihokikepid muuta number 11-kujuliseks. Seega tordil on üsna deformeerunud kujuga saalihokikepid :)
Tort oli 5,1 kg ja martsipankatte all oli peidus kohupiimakreem ja hele põhi.

Kutsuga tort

Tordile on maalitud sünnipäevalapse kaisuloom- mängukutsu. See oli mulle esimene kord maalida tordile n-ö vaba käega. Ilmselt katse õnnestus, sest laps oli oma kaisulooma ära tundnud :)
Tort oli 2 kg 700g ja koosnes heledast põhjast, kohupiimakreemist ja martsipanist.