Wednesday, December 12, 2012

Kirikhärra piparkook

Piparkoogimaitseline keeks. Sobib hästi advendiaega. Tegin selle koogi magustoiduks argipäevaõhtuks ning järgmisel hommikul oli kook otsas. Mahlane ja maitsev oli :)



Retsepti leiab Nami-Nami retseptikogust.
Mina kasutasin kaunistamiseks poest ostetud piparkoogiglasuuri ja nonparelle.

Pavlova tort

Minu esimene Pavlova. Besee on küpsetis, mis tavaliselt mul ei õnnestu. Küll olen timminud retsepti, suhkru kogust, vahustamiskiirust, ahju kuumust, jahtumisaega- kõike mida targad raamatud soovitavad... aga tulemus on harva olnud selline nagu peaks. Seega besee pole küpsetis, mis oleks minu esmavalikus.
Sel korral aga tekkis minu lauanurgale 6 munavalget- minu ema tegi piparkoogitainast ja tal jäid munavalged üle. Minu ema vihkab söögitegemist (ta küll kokkab hästi ja kohusetundlikult) ja nii ta need munavalged mulle sokutaski :)

Vaatamata minu eelarvamusele ja hirmule besee peaaegu õnnestus. Muidugi võiks norida, sest seest jäi pisut sitkem kui peaks- aga maitse oli hea :)
 Pavlova tort
(Oma Maitse retsept)
6 munavalget
4 dl suhkrut
1 tl valge veini äädikat
1 tl tärklist
Kate:
600 g vahukoort
400 g kohupiimapastat
suhkrut, vaniljesuhkrut
200 g külmutatud vaarikaid

Munavalged vahustada, lisada tasahilju suhkur. Vahustamise lõpus lisada äädikas ja tärklis.
Küpsetada 150c ahjus umbes 1,5 tundi.
Vahukoor vahustada, segada kohupiima ja suhkrutega. Põhi katta, täidise ja vaarikatega.


Piparkoogid

Olen igal aastal teinud piparkoogitainast ühe kindla retsepti järgi, seekord proovisin teist retsepti ja jäin väga rahule :) Muredad ja krõbedad piparkoogid- just sellisen nagu meie perele meeldivad. Tõe huvides peab mainima, et piparkoogikogused, mida sööme on ikka hirmuäratavad- kuus plaaditäit piparkooke kahe päevaga ära süüa ei ole probleem...

Siirupipiparkoogid (originaalretsept: Pereköögi kokaraamat)
250 g võid
2,25 dl suhkrut
1,5 dl siirupit (kasutasin heledat siirupit)
2 tl piparkoogimaitseainet
2 tl kaneeli
0,5 tl ingverit (originaalretseptis oli 2 tl nelki, 2 tl kaneeli, 1,5 tl ingverit)
0,75 dl kakaojoogi pulbrit
2 muna
3 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
500 g nisujahu (umbes pool asendasin täisteranisujahuga ja lisasin ka peotäie speltakliisid)

Kuumuta siirup, suhkur, või, maitseained ja kakaopulber ning kuumutada keemiseni. Jahutada leigeks (retseptis soovitatakse maha jahutada, aga täiesti jahtunult muutus mass tahkeks ja pidin uuesti leigeks soojendama), vahustada ning lisada vahustamist jätkates munad. Jahu ja küpsetuspulber segada ning lisada taignasse. Lasta taignal külmutuskapis seista vähemalt ööpäev.
Rullida, vormida ja kõpsetada 180 c juures 6 minutit. Jahtunult kaunistasin poeglasuuridega.
p.s. Kuna tainas on rabe, siis rullisin taigna küpsetuspaberil lahti, vormisin piparkoogid ning võtsin vahelt taigna ära. Küpsetuspaber läks siis otse pannile :) Proovisime ka silikoonmatil vormitud piparkooke pannile tõsta, aga siis läksid paljud vormitud piparkoogid katki.


Sunday, December 2, 2012

Lilledega juubelitort

Sõbranna ja sõbranna tütre sünnipäevaks tegin tordi, millele sooviti 40+18 lille (sünnipäevalaste vanused). Lilled pidid olema roosad ja kollased. Tulemuseks oli lustlik ja rõõmus tort.
Tort kaalus veidi üle 9 kg ja koosnes vaniljekeeksist, kohupiimakreemist ja vaarikatest. Kate ja kaunistused olid tehtud martsipanist ning piparkoogiglasuurist.


Printsessitort

Printsessitort, 4,5 kg.
Iga kord ma unustan ära, kui suur töö on figuuride vormimine ja kui kaua sellise tordi tegemine aega võtab ning see meenub alles siis, kui ma järjekordselt olen lubanud sellist torti teha ning tööle asunud. Aga tulemus oli vaeva väärt- sünnipäevalapsele meeldis. Kõigest kaks päeva tööd ning tulemuseks selline kaunis printsess:



Traktoriga tort

Tort on tehtud minu äia 70-ndaks juubeliks, kes on eluaeg töötanud traktoristina. Tordil on sünnipäevalaps  istunud oma raudsuksu kõrvale puhkama, sest töö on veel pooleli :) Sünnipäevalapsele igatahes tort meeldis.

Tort koosnes šokolaadikeeksist, kohupiimakreemist, vaarikatest ja oli kaetud martsipaniga. Küntud põld on tehtud kohupiima-šokolaadikreemist. Traktori ja mehikese voolisin käsitsi :)


Gluteeni- ja laktoosivaba tort

Sooviti torti, mida võiks süüa ka gluteeni- ja piimavalgu dieedil olev pereliige. Nuputasin ja nuputasin ning tulemuseks valmis tort, mis koosnes mandlibiskviidist, ploomimahlakreemist (vahustatud mahlatarretis) ja kookoskoore panna-cottast. Tort oli kaetud martsipaniga ning kaunistatud martsipaniroosidega.